Rolf Declerck

Gecertificeerd Belastingadviseur | Partner Tax & Legal @ Grant Thornton

Ervaring:
Rolf heeft meer dan 30 jaar ervaring als erkend belastingconsulent. Hij vervoegde de Tax & Legal afdeling bij Grant Thornton in 2017 toen DWVA, een in België gevestigd fiscaal nichekantoor, en Grant Thornton Belgium hun krachten gebundeld hebben. In 1989 startte Rolf zijn carrière bij KPMG Tax and Legal Advisers en in 2015 promoveerde hij tot Tax Partner. In 1993 heeft Rolf gedurende meerdere maanden een opdracht uitgevoerd over Europese BTW op het internationaal hoofdkantoor van KPMG in Amsterdam. Van eind 1993 tot en met 2004 was hij de verantwoordelijke fiscaal adviseur voor het KPMG kantoor in Gent. Tijdens meerdere jaren leidde Rolf ook de Belgische industrielijn “Information, Communication & Entertainment (ICE)’. Na 22 jaren bij KPMG, stapte hij in 2011 over naar het fiscaal nichekantoor DWVA als tax partner. Hier geeft hij voornamelijk advies over Belgische en internationale bedrijfsgebonden fiscale aangelegenheden.

Ervaring in de sector:
Internationale vennootschapsfiscaliteit: Fiscaal advies en assistentie voor zowel grote, middelgrote als kleine ondernemingen aangaande internationale vennootschapsfiscaliteit, inclusief herstructureringen van bedrijven, due diligence in fiscaliteit, raadgevingen en optimalisaties op fiscaal vlak, enz.

Tax Shelter voor de audiovisuele sector en sector van de podiumkunsten:
Rolf heeft zich sinds 2003 gespecialiseerd in de fiscale steunmaatregel van de Tax Shelter ten voordele van de Belgische audiovisuele sector en de sector van de podiumkunsten. In de afgelopen jaren heeft hij meerdere artikels gepubliceerd en regelmatig lezingen gegeven over deze materie, waardoor hij één van de autoriteiten in België geworden is op het gebied van de financiering voor audiovisuele producties en culturele projecten.

Expert vennootschapsbelasting:
fiscaal advies inzake vennootschapsbelasting voor zowel Belgische als internationale ondernemingen.

Sector ICT, telecom, media en entertainment :
Gezien de jarenlange werkervaring van Rolf in deze sector, is hij één van de toonaangevende belastingconsulenten voor de sector ICT, telecom, media en entertainment.

Academische carrière en specialisaties

  • Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen, optie fiscaliteit (Vlekho, 1988)
  • Beroepsopleiding tot “Belastingconsulent” (Syntra, 1990)
  • Gecertificeerd Belastingadviseur erkend door het Instituut van Belastingadviseurs en Accountants (ITAA) (1999 – heden)
  • Raadslid ITAA (2016 – 2023)
  • Voorzitter van de Commissie Kwaliteitstoetsing ITAA (2020 – heden)
  • Jurylid Mondelinge bekwaamheidsexamen ITAA (2005 – heden)
  • Voorzitter van de Commissie “Permanente Vorming” ITAA (2007 – 2020)

Aankomende vormingen

Reeds gegeven vormingen

Publicaties

Rolf is een regelmatig gastspreker op meerdere seminaries, voornamelijk over Internationale belastingen en de Tax Shelter incentive. Ook schreef hij verschillende artikels en boeken over de fiscale steunmaatregel van de Tax Shelter voor de audiovisuele sector.

VABF vzw

Langeplankstraat 25/3
9052 Gent
 

0492 44 12 25
secretariaat@vabf.be

 

RPR BE0867.781.893 Gent, afd. Gent
IBAN BE56 7370 1423 4488 | BIC KRED BEBB

Erkend vormingsoperator ITAA
Erkenningsnummer KMO portefeuille DV.O102197